Îmi amintesc bucuria mamei mele când m-a anunțat că a descoperit într-un ziar un interviu al lui Octavian Lazăr Cosma despre Concursul «George Georgescu» de la Tulcea. Eram la Paris și nu aflasem de această minunată inițiativă a Școlii de Artă din Tulcea, care, în plus, purta numele tatălui meu, George Georgescu.
Minunat, pentru că, în mod spontan, profesorii s-au gândit să perpetueze memoria unui mare artist născut în Județul Tulcea, mai precis, la Sulina, și care, întreaga lui viață, s-a dedicat muzicii, contribuind în același timp la formarea mai multor generații de muzicieni și de melomani. George Georgescu a iubit tinerii.
El a instituit repetițiile generale la care studenții aveau intrare liberă. A încurajat și dirijat primele concerte ale unor copii foarte talentați care aveau să devină artiști iluștri: Claudio Arrau, Henryk Szeryng, Antonio Janigro, Dinu Lipatti, Valentin Gheorghiu, Lola Bobescu.
Mi-aduc aminte de prima mea participare cu mama la concurs. Minunata Doamnă Aurelia Vasile era Directoarea Școlii și conducea cu o baghetă magică toată organizarea. Domnia sa, ca și colegii și colegele care i-au urmat — Roxana Sava, Dumitru Damian, Mariana Pavel, Claudia Pahom-Grigore, cu aportul neîntrerupt al energicei Monica Buhai — au inserat această întâlnire anuală în viața orașului. În luna mai, Tulcea capătă un aer tineresc și festiv. Copii participanți, plini de emoție, dar și părinți, rude, chiar mai emoționați decât cei mici, așteptând tremurând la ușa sălii de concurs rândul «odorului». O intensă atmosferă de efervescență domnește peste tot, dar și de bucurie, bucuria de a participa sau de a asista la o competiție dificilă, cu participanți de valoare. Flori, forfotă, un juriu compus din mari muzicieni și profesori cunoscuți, schimburi fugitive despre diferitele interpretări. Se naște, timp de câteva zile, o adevărată familie legată prin dragostea de muzică.
Recunoștința mea este mare pentru toți cei care pregătesc un an întreg acest eveniment, mai bun, mai variat, mai interesant de la o ediție la alta. Pe parcursul a 30 de ani de existență, Concursul Internațional de Interpretare «George Georgescu» a devenit o referință, este respectat și atrage an de an mai mult de trei sute de tineri din toată țara și din străinătate. Bravo!
Bravo și mulțumiri tuturor forurilor locale care au sprijinit cu consecvență și au făcut posibilă existența acestui Concurs. Pentru mine, luna mai la Tulcea are o semnificație specială: mă face să retrăiesc prezența caldă a tatălui meu și îmi umple pentru mult timp inima cu acea mulțumire a transmiterii dragostei pentru muzică tinerelor generații.
Muzica nu este numai o carieră, ci și o deschidere către orizonturile cunoașterii și îmbogățire de sine. Marele Premiu pe care l-am creat împreună cu mama mea este menit să răsplătească talentul și efortul unui tânăr artist în devenire, dar mai ales să încurajeze aspirația către excelență a unui om în devenire.
Pentru mai multe informații, vizitați site-ul oficial al Concursului Tulcea:https://concursulgeorgegeorgescu.ro/